Ortodontie

Ortodontia este o ramura specializata a medicinei dentare care se ocupa cu diagnosticul, preventia si tratamentul anomaliilor dentare si faciale.
In principal, ortodontia se adreseaza indreptarii dintilor cu ajutorul unor aparate alese in mod special de medicul ortodont. Aceste aparate sunt alese in functie de gradul de anomalie prezentat de pacient, de varsta biologica si dentara a pacientului etc.
Dintii care sunt in pozitia lor corecta pe arcada dentara sunt mai frumosi si mai sanatosi datorita faptului ca sunt mai usor de curatat si asigura o muscatura corecta, fara stres pentru articulatia temporo-mandibulara.
Aparate dentare

Aparate mobile – sunt utilizate in special la pacientii a caror varsta este cuprinsa intre
- 3 – 6 ani: in perioada dentitiei temporare ele au in special rolul sa ghideze dezvoltarea armonioasa a oaselor maxilare si mandibulare astfel incat sa previna o inghesuire a dintilor in viitor.
- 6 – 12 ani: in perioada dentitiei mixte sunt folosite dispozitive speciale, cu actiune in special pe zona palatului gurii sau la nivelul zonei mandibulare. Aparatele folosite in special se cheama disjunctoare, care au rolul in special sa creasca dimensiunea maxilarelor.
Aparate fixe – se pot folosi dupa varsta de 12 ani atunci cand toti dintii permanenti au aparut in gura. Se folosesc aparate care sunt cimentate pe dinti pe intreaga durata a tratamentului, care de obicei este de 1 – 2 ani. Aceste aparate se activeaza in fiecare luna, pe toata durata tratamentului. Dispozitivele cimentate pe dinti se cheama brackets si ele pot fi de metal sau albe (ceramice).
Aparatele fixe pot fi de mai multe feluri:
- Metalice: sunt cei mai folositi brackets in ortodontie, sunt foarte rezisenti si au un cost redus. Pentru ca sunt alcatuite din metal, ele suporta forte mai mari si pot sa reduca in acest fel durata tratamentului ortodontic. Principalul lor dezavantaj este ca sunt inestetice.
- Ceramice: sunt mult mai putin vizibile comparativ cu cele metalice datorita faptului ca sunt facute din material ceramic cu o culoare apropiata de cea a dintelui.
Invisalign

Sunt aparate ortodontice realizate din plastic transparent mai dur si care se pot utiliza in anumite situatii cu rezultate la fel de bune ca si aparatele fixe cu brackets metalici sau ceramici. Ele sunt de fapt niste gutiere de plastic care se pun peste dinti si care ajuta in timp la corectarea pozitiei dintilor. Aceste gutiere se schimba periodic, la 4–6 sapatamani, pana la finalizarea tratamentului. Ele nu sunt lipite de dinti si de aceea este foarte usor sa fie scoase din gura si sa putem manca sau sa igienizam corect dintii si gutierele.
Avantajele oferite de sistemul Invisalign sunt reprezentate de faptul ca sunt aproape imposibil de observat in gura, sunt foarte usor de indepartat si igienizat, nu are restrictii alimentare si irita mai putin obrajii si limba.
Aparatele dentare pot fi folosite si in cazul persoanelor adulte, aducand urmatoarele beneficii:
- O pozitie corecta a dintilor, astfel incat sa avem o dantura sanatoasa, amonioasa si eficienta
- Posibilitatea de a deplasa un dinte sau un grup de dinti astfel incat sa inchidem spatiul lasat de lipsa unui dinte sau sa creem un spatiu necesar pentru inserarea in pozitie corecta a unui implant dentar
- Prin corectarea pozitiei dintilor se indeparteaza zonele retentive care predispun dintii sa acumuleze tartru si sa se carieze
- Se indeparteaza factorii care duc la suprasolicitarea articulatiei temporo-mandibulare si abraziunea anormala a dintilor