Tratamentul de canal

Endodontia este o ramura a medicinei dentare care se ocupa cu tratamentele de canal. In interiorul dintelui se afla pulpa dentara care poate fi afectata din cauza cariei dentare sau traumei. Din cauza afectarii pulpei dentare apare durerea, infectia si uneori deterioararea tesuturilor din jurul dintelui. Cu ajutorul tratamentului de canal inlaturam aceste simptome si salvam dintele.
Tratamentul endodontic consta in curatarea si dezinfectarea interiorului radacinii dentare si apoi in obturarea canlelor radiculare pentru a preveni reinfectarea dintelui. Tratamentul endodontic incepe cu anestezia dintelui respectiv urmata de izolarea perfecta a acestuia cu diga dentara. Diga dentara ne permite sa avem un sistem de izolare a dintelui, asigurand un mediu de lucru perfect uscat si fara contaminare bacteriana. Acest tratament se poate desfasura intr-o singura sau mai multe sedinte, depinzand foarte mult de cat de infectat este dintele.
Inainte de efectuarea tratamentului sau retratamentului endodontic vi se va face o consultatie amanuntita de catre medicul endodont.
Semne ca ai nevoie de tratament de canal:
- Sensibilitate la cald sau rece
- Sensibilitate la dulce
- Colorarea dintelui in gri
- Durere dentara constanta
- Puroi la nivelul dintelui
- Gingie inflamata la nivelul dintelui
- Mobilitate dentara
- Dinte ciobit, cu o gaura mare in el sau fracturat
- Durere la mancat sau atins dintele
- Umflarea fetei in regiunea dintelui afectat
Daca aveti unul dintre simptomele de mai sus, nu va panicati! Tratamentele endodontice sunt proceduri uzuale si nu sunt dureroase. Cu ajutorul medicului endodont, experienta nu este una de cosmar. Adevarul este ca, doare mult mai mult sa stati cu un dinte infectat comparativ cu tratamentul de canal.
Cum putem sa prevenim tratamentul de canal:
- Spalati-va pe dinti de doua ori pe zi
- Folositi ata dentara cel putin o data pe zi
- Spalati-va pe dinti cu pasta care contine fluor
- Mergeti la control stomatologic periodic ( o data la 6 luni)
- Faceti o igienizare profesionala la cabinetul stomatologic cel putin o data pe an
- Incercati sa limitati cantitatea de dulciuri si carbohidrati consumate
Dupa efectuarea tratamentul endodontic, dintele trebuie refacut definitiv, fie cu o obturatie (plomba) de compozit, fie cu o coroana dentara, depinzand de gradul de afectare al dintelui.
Tratament Bruxism

Bruxismul reprezinta scrasnirea dintilor in mod involuntar iar semnele acestuia sunt descoperite la examenul dentar si sunt reprezentate de tocirea exagerata a dintilor datorita scrisnirii dintilor, dureri de cap difuze, dureri la nivelul articulatiei temporo-mandibulare, durere sau mobilitate la nivelul dintilor, fractura dintilor, tocirea dintilor exagerata, tulburari de somn,descimentari si fracturi ale lucrarilor dentare, etc. Tratmentul bruxismului este complex si presupune identificarea factorilor care duc la instalarea acestuia ( stress, anxietate, furie, probleme de dezvoltare a oaselor maxilare, alinierea incorecta a dintilor, etc.) si tratarea lor prin metode specifice.
Tratamentul bruxismului se poate face prin mai multe metode, printre care:
- Aplicarea unei gutiere peste dinti ce are rolul de a separa dintii si de a impiedica traumatizarea lor prin scrasnire
- Lucrari dentare protetice care refac anatomia corecta a dintilor
- Controlul stresului si anxietatii
- Corectarea ocluziei dentare
Tratamentul articulatiei temporo-mandibulare

Articulatia temporo-mandibulara este cea mai complexa articulatie din organism. Este singura articulatie a omului care permite miscari de rotatie cat si de translatie. Datorita solicitarii foarte mari exercitate la nivelul acestei articulatii este posibila afectarea ei. Semnele care ne pot indica o afectiune a articulatiei temporo-mandibulare pot fi reprezentate:
- Durere la nivelul fetei, urechilor sau mandibulei
- Durere la nivelul gatului sau umerilor
- Zgomote la deschiderea sau inchiderea gurii
- Dureri in timpul vorbitului, mestecatului sau cascatului
- Dureri de cap
- Spasme musculare
- Ameteala
- Pierderea auzului sau tiuit in urechi
- Dificultate la deschiderea completa a gurii
- Inflamatie la nivelul fetei
Cauzele care pot duce la aparitia afectiunii articulatiei temporo-mandibulare nu sunt intotdeauna evidente. Exista, de cele mai multe ori, un cumul de factori care pot duce la aparitia acestor afectiuni. Printre factorii care pot duce la aparitia afectiunilor articulatiei temporo-mandibulare se numara:
- Traumatisme la nivelul fetei sau articulatiei temporo-mandibulare
- Bruxism datorita factorilor de stress
- Probleme de ocluzie dentara
- Artrita
- Chirurgie dentara
- Tipul de alimentatie
- Dezechilibre neuro-musculare
- Abuzul de guma de mestecat
Echipa Esthetic Dental Empire va poate ajuta in diagnosticarea si tratarea acestei afectiuni. In prima sedinta vom face o examinare amanuntita a gurii si articulatiei temporo-mandibulare. De asemenea, este posibil sa fie nevoie de investigatii suplimentare printre care RMN, radiografii, cbCT care pot sa indice cauzele afectarii articulatiei temporo-mandibulare.
Succesul tratamentul acestei afectiuni depinde de buna colaborare dintre medic si pacient si in gasirea celei mai bune solutii pentru ameliorarea simptomelor. Tratamentul include o serie de pasi, de la mici ajustari pana la tratamente mai invazive, pentru a rezolva simptomatologia afectiunii. Cele mai comune tratamente sunt:
- Medicatie anti-algica si anti-inflamatorie
- Gutiere sau splint-uri dentare
- Activitati pentru relaxare si reducerea stress-ului
- Relaxanti musculari
- Fizioterapie
- Reechilibarea ocluziei
Tratamentul sensibilitatii dentare

Sensibilitatea dentara se manifesta prin aparitia unor dureri la consumarea diferitelor alimente si bauturi foarte calde sau reci.
Cauzele care pot duce la aparitia sensibilitatii dentare sunt variate si pot fi reprezentate de:
- Dinti care au stratul de smalt mai subtire, fie din cauze anatomice naturale sau din cauza periajului foarte agresiv, cu o periuta sau pasta foarte abrazive, datorita bruxismului sau consumului de bauturi sau alimente acide
- Refluxul gastroesofagial
- Retragerea gingiilor
- Carii, fracturi dentare
- Lucrari dentare, obturatii sau albire dentara recenta
Sensibilitatea dentara poate fi tratata daca sunt identificate cauzele care o provoaca. Printre tratamentele posibile sunt: pastele de dinti desensibilizante, gelurile cu flor, realizarea unor coroane dentare corecte. Tratament chirurgical al nivelul gingiilor, tratamentul de canal, etc. Echipa Esthetic Dental Empire are pregatirea si dotarile necesare sa rezolve aceasta problema.