Endodontia este o ramura a medicinei dentare care se ocupa cu tratamentele de canal. In interiorul dintelui se afla pulpa dentara care poate fi afectata din cauza cariei dentare sau traumei. Din cauza afectarii pulpei dentare apare durerea, infectia si uneori deterioararea tesuturilor din jurul dintelui. Cu ajutorul tratamentului de canal inlaturam aceste simptome si salvam dintele.
Tratamentul endodontic consta in curatarea si dezinfectarea interiorului radacinii dentare si apoi in obturarea canlelor radiculare pentru a preveni reinfectarea dintelui. Tratamentul endodontic incepe cu anestezia dintelui respectiv urmata de izolarea perfecta a acestuia cu diga dentara. Diga dentara ne permite sa avem un sistem de izolare a dintelui, asigurand un mediu de lucru perfect uscat si fara contaminare bacteriana. Acest tratament se poate desfasura intr-o singura sau mai multe sedinte, depinzand foarte mult de cat de infectat este dintele.
Inainte de efectuarea tratamentului sau retratamentului endodontic vi se va face o consultatie amanuntita de catre medicul endodont.
TRATAMENTUL ENDODONTIC

Semne ca ai nevoie de tratament de canal:
- Sensibilitate la cald sau rece
- Sensibilitate la dulce
- Colorarea dintelui in gri
- Durere dentara constanta
- Puroi la nivelul dintelui
- Gingie inflamata la nivelul dintelui
- Mobilitate dentara
- Dinte ciobit, cu o gaura mare in el sau fracturat
- Durere la mancat sau atins dintele
- Umflarea fetei in regiunea dintelui afectat
Daca aveti unul dintre simptomele de mai sus, nu va panicati! Tratamentele endodontice sunt proceduri uzuale si nu sunt dureroase. Cu ajutorul medicului endodont, experienta nu este una de cosmar. Adevarul este ca, doare mult mai mult sa stati cu un dinte infectat comparativ cu tratamentul de canal.
Cum putem sa prevenim tratamentul de canal:
- Spalati-va pe dinti de doua ori pe zi
- Folositi ata dentara cel putin o data pe zi
- Spalati-va pe dinti cu pasta care contine fluor
- Mergeti la control stomatologic periodic ( o data la 6 luni)
- Faceti o igienizare profesionala la cabinetul stomatologic cel putin o data pe an
- Incercati sa limitati cantitatea de dulciuri si carbohidrati consumate
Dupa efectuarea tratamentul endodontic, dintele trebuie refacut definitiv, fie cu o obturatie (plomba) de compozit, fie cu o coroana dentara, depinzand de gradul de afectare al dintelui.
RETRATAMENTUL ENDODONTIC

Uneori, tratamentul endodontic esueaza si atunci se impune efectuarea retratamentului. Simptomele care indica necesitatea retratamentului endodontic pot aparea la luni sau ani de la efectuarea tratamentului endodontic.
Daca avem durere sau sensibilitate la nivelul unui dinte tratat endodontic, atunci este necesar sa efectuam un retratament. De asemenea, putem observa la un examen radiologic aparitia unei infectii la nivelul unui dinte tratat endodontic si, chiar daca aceasta infectie nu prezinta simptome, retratamentul endodontic se impune pentru salvarea dintelui.
Cauzele care pot duce la esuarea tratamentului endodontic pot fi:
- Anatomie complexa a dintelui care nu a putut fi detectata la momentul efectuarii tratamentului endodontic
- Canale instrumentate incomplet fie din cauza anatomiei complicate, fie din cauza fracturarii instrumentarului pentru tratament endodontic
- Carii aparute dupa efectuarea tratamentului endodontic, obturatii care au cazut sau fracturi dentare care permit bacteriilor sa reintre in interiorul dintelui si sa il reinfecteze
Retratamentul endodontic poate sa fie simplu sau mai complicat, necesitand si o etapa chirurgicala. In cadrul clinicii Esthetic Dental Empire incercam sa realizam retratamente endontice cat mai putin invazive cu putinta.
Retratamentul endodontic presupune indepartarea in totalitate a cariei existente ca si a obturatiei dentare vechi urmate de curatarea, prepararea si dezinfectarea tuturor canalelor radiculare si in final obturarea 3D a canalelor radiculare si restaurarea dintelui.
CHIRURGIE ENDODONTICA

Exista situatii in care retratamentul endodontic nu este in masura sa va salveze dintele si atunci se impune chirurgia endodontica. Aceasta poate fi folosita pentru a localiza mici canale radiculare sau fracturi care nu au reusit sa fie identificate pe radiografiile dentare sau in timpul tratamentelor anterioare. Pentru a realiza interventii chirurgicale endodontice cu grad mare de succes, minim invazive si rapide folosim tehnologie de varf ca de exemplu microscop oprator, instrumentar special de micro-chirurgie etc.
Cea mai comuna interventie de chirurgie endodontica este reprezentata de rezectia apicala. Aceasta interventie presupune indepartarea varfului radacinii dintelui. Rezectia apicala se face atunci cand infectia de la varful dintelui persista in ciuda efectuarii retratamentului endodontic sau atunci cand nu reusim sa ajungem pana la varful dintelui in timpul retratamentului endodontic. Dupa rezectia apicala discomfortul pacientului este in general minor, acesta putand sa isi reia activitatile uzuale in ziua urmatoare efectuarii interventiei chirurgicale.
MICROSCOPUL DENTAR

Magnificarea a revolutionat medicina dentara. Microscopul dentar face diferenta dintre salvarea unui dinte si extractia acestuia, salvand pacientului timp si bani deoarece elimina sedinte de tratament ulterioare. Cu toate ca magnificarea a devenit standardul de tratament in medicina dentara, foarte putini medici folosesc microscopul dentar in tratamentele oferite. Magnificare crescuta oferita de microscopul dentar sporeste precizia preparatiilor dintelui, permite tratamente dentare mult mai conservative si mai delicate cu structurile inconjuratoare. Magnificarea crescuta permite o vizibilitate ridicata in ceea ce priveste prepararea dintelui si a obturatiilor dentare, diagnostic, adaptarea lucrarilor dentare, tratamentul endodontic.
Faptul ca microscopul dentar are o sursa de lumina extrem de puternica si ofera magnificare face observarea si tratarea mult mai precisa a zonelor dintelui care sunt greu de observat. Unele detalii, ca de exemplu fisurile dintelui, sunt greu de observat cu ochiul liber, sunt foarte greu de observat fara magnificarea oferita de microscopul dentar. Dentistii care lucreaza fara magnificare pot lasa mici leziuni carioase in urma deoarece nu le pot detecta cu ochiul liber.
Pentru pacienti, microscopul dentar ofera benefecii, in sensul ca pacientii isi pot vedea cavitatea orala, ceea ce le permite sa inteleaga mult mai bine care sunt problemele lor si ceea ce se intampla in timpul tratamentelor lor.
Microscopul dentar este un ajutor deosebit pentru tratamentul endodontic, ajutand la gasirea si instrumentarea canalelor radiculare. Canalele radiculare ratate sunt principala cauza a aparitiei infectiilor endodontice si necesitatea efectuarii retratamentului endodontic.
In cazul retratamentelor endodontice indepartarea pivotilor si a instrumentelor separate se poate face mult mai putin invaziv, pastrand mult mai mult din structura dentara.
Avantajele microscopului dentar in endodontie:
- Localizare canale radiculare
- Dezobturarea canalelor radiculare
- Indepartarea acelor rupte din canalele radiculare
- Cavitate de acces minim invaziva
- Repararea perforatiilor
- Diagnosticul fracturilor si fisurilor
- Documentarea cazului
- Chirurgie endodontica minim invaziva